Hakeminen – Ammatillinen koulutus
Tutkintoa suorittamaan voi hakea kuka tahansa, niin peruskoulun päättänyt ja ylioppilas kuin ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittanut.
Hakijoilta ei edellytetä aikaisempaa viittomakielen taitoa.
Hae yhteishaussa, jos olet juuri päättämässä peruskoulun tai TUVA-koulutuksen.
Jos olet aiemmin päättänyt peruskoulun, kymppiluokan, ammatilliseen koulutukseen valmistavan tai TUVA-koulutuksen, hae
- yhteishakuaikana yhteishaussa
- muuna aikana jatkuvassa haussa
Hae jatkuvassa haussa, jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon, lukion, ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai korkeakoulututkinnon.
Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon liittyy terveydentilavaatimuksia. Opiskelijan oikeusturvan kannalta on perusteltua, että häntä ei valita sellaiseen koulutukseen, jonka mukaisissa käytännön tehtävissä hän ei terveystilansa tai toimintakykynsä vuoksi voisi toimia. Lue lisää täältä.
Jatkuva haku
Jatkuvassa haussa voi hakea kuka tahansa, joka haluaa hankkia ammatillisen tutkinnon tai kehittää ammatillista osaamistaan. Sinun kannattaa hakeutua koulutukseen jatkuvan haun väylän kautta erityisesti, jos:
- olet suorittanut ylioppilastutkinnon, lukion, ammatillisen tutkinnon tai
korkeakoulututkinnon - sinulla on työelämässä hankittua osaamista
- sinulla on työpaikka ja haluat suorittaa Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon
oppisopimuskoulutuksena - olet peruskoulun päättänyt, mutta sinulla ei ole opiskelupaikkaa ja olet hakemassa opiskelupaikkaa yhteishaun ulkopuolisena aikana
- olet keskeyttämässä tai keskeyttänyt jonkun koulutuksen ja haluat opiskella
kommunikaation ja viittomakielen ohjaajaksi tai lastenohjaajaksi - olet perhepäivähoitaja ja haluat saada kelpoisuuden myös varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi
- ohjaat työpaikallasi ammatillisen koulutuksen opiskelijoita ja haluat saada lisää osaamista heidän ohjaamiseen
Lähetettyäsi hakulomakkeen opettaja ottaa sinun yhteyttä kahden viikon kuluessa ja sopii soveltuvuuskoepäivän.
Soveltuvuuskokeeseen osallistuvat kaikki hakijat.
Jatkuvan haun soveltuvuuskoepäivät ovat:
- sovitaan yksilöllisesti
Haastattelu tehdään ensisijaisesti WhatsApp videopuheluna. Haastatteluaika on enintään 25 min. Ennen puhelua opettaja lähettää hakijalle muistutuksen WhatsApp- tai tekstiviestinä.
Soveltuvuuskokeessa arvioitavat osa-alueet
Valmius alalla opiskeluun ja työskentelyyn, sosiaalisuus, itsensä ilmaiseminen,
kouluttautumismotivaatio, voimavarat ja toimintakyky. Soveltuvuuskokeen pistemäärä on 0-10 pistettä.
Jatkuvan haun valintaperusteet
Opiskelijaksi voidaan ottaa hakija, jolla koulutuksen järjestäjä katsoo olevan riittävät edellytykset tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseen ja tutkinnon suorittamiseen. Tämä arvioidaan soveltuvuuskokeessa. Soveltuvuusarvioinnissa otetaan huomioon myös aiemmin suoritettujen koulutusten todistusarvosanat. Jatkuvassa haussa opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeen perusteella.
Mikäli hakija saa soveltuvuuskokeesta 0 valintapistettä, häntä ei valita kyseiseen tutkintoon. Tällöin Pohjois-Savon opisto selvittää hakijan kanssa hänelle paremmin soveltuvan tutkinnon ja ohjaa häntä siihen hakeutumisessa. (Asetus 161/2019)
Yhteishaku
Jos olet juuri päättämässä tai aiemmin päättänyt peruskoulun, kymppiluokan, lukion, ammatilliseen koulutukseen valmistavan koulutuksen tai TUVA-koulutuksen, haet ensisijaisesti yhteishaussa. Jos jäät Yhteishaussa ilman opiskelupaikkaa, voit hakea jatkuvassa haussa. Jatkuvassa haussa voit hakea myös silloin, kun haluat hakea opiskelemaan, eikä ole Yhteishakuaika. Yhteishaku tapahtuu Opintopolun kautta.
Yhteishaun hakuaika keväällä 2024: 20.2.-19.3.2024
Kevään 2024 yhteishaun soveltuvuuskoepäivät ovat:
14.5. ja 15.5.2024 klo 9.15 alkaen. Soveltuvuuskoe on hakijalle yksipäiväinen. Hakijalla lähetään soveltuvuuskokeeseen kutsu, jossa ilmoitetaan hakijan soveltuvuuskoepäivä. Kokeeseen osallistuvat kaikki hakijat.
Jos viranomaismääräykset estävät kokeen järjestämisen opistolla, se toteutetaan etähaastatteluin. Tästä ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti.
Soveltuvuuskokeessa arvioitavat osa-alueet
Valmius alalla opiskeluun ja työskentelyyn, sosiaalisuus, itsensä ilmaiseminen, kouluttautumismotivaatio, voimavarat ja toimintakyky. Soveltuvuuskokeen pistemäärä on 0-10 pistettä.
Yhteishaun valintaperusteet
Huomioithan, että pisteet voivat vaihdella vuosittain ja hakukohteeseen valittavien määrä vaihtelee. Koulutukseen kannattaa hakea, vaikka pistemääräsi ei olisikaan aiempien vuosien tasolla.
Jos olet suorittanut perusopetuksen oppimäärän hakeutumisvuonna tai sitä
edeltävänä vuonna, saat siitä 6 valintapistettä.
Jos olet suorittanut jonkin valmentavan koulutuksen hakeutumisvuonna tai sitä edeltävänä vuonna, saat 6 pistettä. Valmentavat koulutukset ja suoritettavien opintojen vähimmäismäärät ovat:
- vähintään 19 viikkoa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta TUVA
- vähintään 17 opiskelijaviikkoa oppivelvollisille suunnattua kansanopistojen koulutusta
- vähintään 28 opiskelijaviikon mittaisen kansanopiston linjan.
Lisäksi saat
- 1–16 pistettä yleisestä koulumenestyksestä,
- 1–8 pistettä painotettavista arvosanoista,
- 0–10 pistettä pääsy- ja soveltuvuuskokeesta, ja
- 2 pistettä ammatillista koulutusta koskevasta ensimmäisestä hakutoiveesta.
Työkokemuksesta ei enää anneta pisteitä.
Mikäli hakija saa soveltuvuuskokeesta 0 valintapistettä, häntä ei valita kyseiseen tutkintoon. Tällöin Pohjois-Savon opisto selvittää hakijan kanssa hänelle paremmin soveltuvan tutkinnon ja ohjaa häntä siihen hakeutumisessa. (Asetus 161/2019)
Katso valintaperusteet tarkemmin täältä: https://opintopolku.fi/konfo/fi/sivu/perusopetuksen-jalkeisen-koulutuksen-
yhteishaun-valintaperusteet#valintaperusteet-ammatilliseen-perustutkintoon