Lämpimät onnittelut valmistuneille ja hyvää työelämää!
Kelpoisuus työelämässä
Kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi
1.9.2018 voimaan tulleen Varhaiskasvatuslain (540/2018: 28 §) ja sen perusteella annetun asetuksen (753/2018: 3 §) mukaisesti kelpoisuuden varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin tuottaa kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto, joka sisältää tai jota on täydennetty kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisen tuottavilla pakollisilla tutkinnon osilla.
Myös aiemman viittomakielisen ohjauksen perustutkinnon suorittaneiden kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi on varmistettu Varhaiskasvatuksesta annetussa asetuksessa säätämällä, että Varhaiskasvatuslain 28 §:ssä tarkoitettu muu kelpoisuuden tuottava vastaava soveltuva tutkinto on viittomakielisen ohjauksen perustutkinto.
Perhepäivähoitajan ammattitutkinnon tai vastaavan osaamisen tuottavan kasvatus- ja ohjausalan ammattitutkinnon suorittanut henkilö on kelpoinen varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävään suoritettuaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnosta varhaiskasvatuksen pedagogisen toiminnan osaamista tuottavan tutkinnon osan.
https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180753
Kelpoisuus koululaisten aamu-ja iltapäivätoiminnan ohjaajaksi
Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajan tehtäviin Valtioneuvoston asetuksen perusopetuslaissa säädetyn aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajien kelpoisuudesta (115/2004) 9a §:n mukaisesti: ”Aamu- ja iltapäivätoiminnassa ohjaajana toimimaan on kelpoinen henkilö, 1) joka on suorittanut tehtävään soveltuvan korkeakoulututkinnon, opistoasteen tutkinnon, ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon ja jolla on koulutuksen yhteydessä hankittu tai kokemuksella osoitettu taito toimia lapsiryhmän ohjaajana taikka 2) jolla on kelpoisuus antaa luokanopetusta, esiopetusta, erityisopetusta tai aineenopetusta tai toimia oppilaanohjaajana.”
Kelpoisuus koulunkäyntiavustajaksi/koulunkäynninohjaajaksi
https://valtioneuvosto.fi/paatokset/paatos?decisionId=0900908f805d06f1
Koulunkäyntiavustajan / koulunkäynninohjaajan kelpoisuutta ei ole määritelty lainsäädännössä, vaan työnantajat määrittelevät itse kelpoisuusehtonsa. Viittomakielisen ohjauksen perustutkinnon opetussuunnitelman perusteissa (2014) todetaan, että viittomakielen ohjaaja osaa toimia ohjaus-, kasvatus- ja avustamistehtävissä mm. koulussa ja oppilaitoksissa. Viittomakielen ohjaajat koulutetaan koulunkäyntiavustamisen ja ohjaamisen tehtäviin, lisäksi viittomakieli- ja kommunikaatioalan erityisosaamisensa ansioista he osaavat ohjata kouluissa erityisesti viittomakielisiä, tukiviittomia sekä puhetta tukevia kommunikaatiomenetelmiä käyttäviä.