Oppisopimuskoulutus
Olisiko Oppisopimuskoulutus hyvä vaihtoehto valmistua ammattiin tai suorittaa osa opinnoista?
Pohjois-Savon opistossa voit suorittaa koko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osia oppisopimuksella. Tarjonnassamme on Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalan opinnot sekä monimuotokoulutuksena mahdollisuus pätevöityä perhepäivähoitajasta varhaiskasvatuksen lastenhoitajaksi, Varhaiskasvatuksen ja perhetoiminnan osaamisalalla.
Oppisopimuskoulutus on pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettävää koulutusta, jota täydennetään tarvittaessa tietopuolisilla opinnoilla ja muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla opiskelulla. Oppisopimuskoulutus on päätoimista ja vaatii oma-aloitteellisuutta, aktiivisuutta ja itsenäistä otetta opiskeluun. Opiskelijan aikaisempi osaaminen otetaan huomioon koulutusta suunniteltaessa.
Oppisopimusopiskelijan tulee olla vähintään 15-vuotias. Viikoittaisen työajan tulee olla keskimäärin vähintään 25 tuntia. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijalle maksetaan palkkaa. Palkkauksen perusteet määräytyvät alan työ- tai virkaehtosopimusten perusteella ja siitä sovitaan työnantajan ja opiskelijan kesken. Työantajalle maksetaan koulutuskorvausta, jos oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä katsotaan
aiheutuvan työnantajalle kustannuksia. Koulutuskorvauksen maksamisesta sovitaan koulutuksen järjestäjän ja työnantajan kesken.
Yrittäjälle voidaan järjestää oppisopimuskoulutusta omassa yrityksessä, jolloin sopijaosapuolina ovat koulutuksen järjestäjä ja yrittäjä. Tällöin koulutuskorvaus voidaan maksaa toiselle yrittäjälle tai muulle henkilölle, joka toimii opiskelevan yrittäjän ohjaajana neuvonnasta aiheutuviin kustannuksiin. Oppisopimuskoulutuksena voidaan suorittaa koko ammatillinen tutkinto tai tutkinnon osa tai osia tai tutkinnon osaa pienempi kokonaisuus.
Opintososiaaliset edut tutkintokoulutuksen ajalta
- päiväraha 15 €/pv, jos työnantaja ei maksa palkkaa ko. ajalta
- perheavustus 17 €/pv, jos opiskelijalla on alle 18-vuotias huollettava
- matka- ja majoituskorvaus
Sopimukset
Kun koulutuksen järjestäjä on todennut työpaikalla olevan edellytykset toimia oppimisympäristönä ja opiskelijalle on yhdessä suunniteltu henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS) kyseiselle työpaikalle, koulutuksen järjestäjä ja työnantaja tekevät sopimuksen oppisopimuskoulutuksen järjestämisestä. Tällä sopimuksella ei voida poiketa siitä, mitä HOKSissa on suunniteltu. Sopimuksessa sovitaan mm.
- aloitus- ja päättymispäivästä
- osapuolten tehtävistä
- koulutuskorvauksesta
- muista tarpeellisista asioista, kuten koulutuksen järjestäjän ohjauksesta ja tuesta työpaikalle.
Tämän jälkeen työnantaja ja opiskelija tekevät oppisopimuksen, joka on kirjallinen, määräaikainen sopimus
työ- tai virkasuhteesta. Oppisopimuksessa sovitaan mm.
- sopimuksen voimassaoloajasta
- sovellettavasta työajasta
- koeajan pituudesta
- palkkauksen perusteista
- työ- tai virkasuhteen ehdoista.
Yrittäjän oppisopimuksessa sopijaosapuolina ovat koulutuksen järjestäjä ja yrittäjä.
Oppisopimuksen liitteeksi tulee liittää opiskelijan HOKS siltä osin kuin se koskee oppisopimusta.
Lisätietoja antaa opettaja Sisko Räsänen, 040 1460213, sisko.rasanen@psko.fi