
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja
Kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalalla saat vankan osaamisen ohjata ja avustaa henkilöitä, joilla on haasteita vuorovaikutuksessa esim. kielellisten häiriöiden, kuulovamman tai kielitaidon vähäisyyden vuoksi. Erityisosaamistasi ohjaamisessa ja avustamisessa on puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen, kuten tukiviittomien, esineiden, merkkien, kuvien, piirtämisen ja selkokielen käyttö. Valmistuttuasi osaat ohjata myös suomalaisella viittomakielellä.
Tutkinto valmistaa sinut suoraan käytännön työhön. Voit työllistyä monenlaisiin ohjaus- ja avustustehtäviin esim. päiväkoteihin, kouluihin, vammaisten palvelukoteihin tai toimintakeskuksiin.
Hakeminen
Hae opiskelemaan:
- Jatkuvahaku on koko ajan käynnissä opiston nettisivuilla
- Yhteishaku keväällä 2021 23.2.-23.3.2021
Tutkinto ja opiskelu
Tule opiskelemaan Kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoon kommunikaation ja viittomakielisen ohjauksen osaamisalalle Kuopioon! Tutkinto on 180 osaamispisteen laajuinen ja se muodostuu ammatillisista ja yhteisistä tutkinnon osista. Opiskelet henkilökohtaisen osaamisen kehittämisen suunnitelmasi mukaisesti 1,5 – 3 vuotta riippuen aiemmista koulutuksistasi ja osaamisestasi. Hankit osaamista eri tavoin oppilaitoksessa ja työpaikoilla. Saat opiskellessasi monipuolista opetusta ja ohjausta koko henkilöstöltämme.
Kelpoisuus
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaajat ovat kelpoisia toimimaan varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävissä sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan ohjaajina. Koulunkäyntiavustajan tai koulunkäynninohjaajan tehtävissä kommunikaation ja viittomakielen ohjaajilla on erityisosaaminen viittomakielisten, tukiviittomia sekä puhetta tukevia kommunikaatiokeinoja käyttävien oppilaiden ohjaamisessa.
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaaja työskentelee kasvatus-, ohjaus- ja avustamistehtävissä lasten päivähoidossa, kouluissa, oppilaitoksissa, leireillä, kursseilla ja vammaisten henkilökohtaisessa avustuspalvelussa sekä päivätoiminnassa, palvelutaloissa ja toimintakeskuksissa. Asiakkaina voivat olla eri ikäiset viittomakieliset, kuulo- näkö- ja puhe-vammaiset, kuurosokeat, kehitysvammaiset, maahanmuuttajat sekä asiakkaat, joilla on kielellisiä erityisvaikeuksia.
Kommunikaation ja viittomakielen ohjaajan erityisosaamista ohjaamisessa ja avustamisessa on puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointikeinojen, kuten tukiviittomien, esineiden, merkkien, kuvien, piirtämisen ja selkokielen käyttö. Valmistunut osaa ohjata asiakkaita myös suomalaisella viittomakielellä.
Tutkintoa suorittamaan voi hakea kuka tahansa, niin peruskoulun päättänyt ja ylioppilas kuin ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon, erikoisammattitutkinnon tai korkeakoulututkinnon suorittanut. Hakijoilta ei edellytetä viittomakielen taitoa. Haku tapahtuu joko Yhteishaussa tai Jatkuvassa haussa.
Lue SavonXpress:n juttu klikkaamalla tästä.
Arvaatko mitä laulua ensimmäisen vuoden Viittomakielen ohjaajaopiskelijat viittovat? Katso laulu tästä.

Pohjois-Savon opiston AMIS-palautteen tulokset ilahduttavat!
Aloituspalautteessa kaikkien kysymysten tulosten keskiarvo
asteikolla 1-5 oli 4,5.
Kesällä 2018 otettiin käyttöön valtakunnallisesti AMIS-palaute, joka
tulee jatkossa osaltaan vaikuttamaan koulutuksenjärjestäjän saamaan rahoitukseen. Aloitus- ja päättövaiheen opiskelijapalautteen keräämisessä Pohjois-Savon opistossa siirryttiinkin käyttämään ainoastaan Amis-palautteita.
Pohjois-Savon opistossa aloituskyselyn vastausprosentti aikavälillä
1.7.-31.12.2018 tehdyssä kyselyssä oli 96%. Aloituskyselyn kaikkien
kysymysten tulosten keskiarvo asteikolla 1-5 oli Pohjois-Savon opistolle 4,5 valtakunnallisen keskiarvon ollessa 4,2. Kysymykseen ”Suosittelisitko oppilaitosta?” Pohjois-Savon opistossa aloittaneet opiskelijat antoivat asteikolla 0-10 arvosanaksi 9,09 (valtakunnallisesti vastaava arvio oli 8,48). Pohjois-Savon opistossa tutkinnon tai tutkinnon osan suorittaneiden päättökyselyn tuloksia ei ole vielä käytettävissä suorittaneiden pienen määrän vuoksi.
Tulokset on käsitelty opiskelijoiden ja opettajien kesken ja niiden perusteella kehittämistavoitteeksi asetettiin:
Selitetään opiskelijoille ennen kyselyyn vastaamista siinä käytettävien käsitteiden merkitykset (esim. mitä oppisopimus tarkoittaa) selkiytetään opiskelijoille mitkä tutkinnon osat ovat pakollisia ja mitkä valinnaisia tutkinnon osia kehitetään monipuolisia oppimisympäristöjä kuten itsenäisiä oppimistehtäviä mm. verkko-opetusta hyödyntäen Kehittämistavoitteiden saavuttamista seurataan yhteistyössä opiskelijoiden kanssa.
Pohjois-Savon opiston AMIS-palautteiden tulokset kokonaisuudessaan ovat nähtävillä Pohjois-Savon kansanopistoseura ry:n kohdalla Vipusessa. Klikkaa Vipuseen tästä
Tutustu henkilökuntaan
Hakeminen
Kysymyksiä?
Tutustu opettajiin

Päivi Jäntti
Koulutusvastaava, opinto-ohjaaja
Puhelin: 040 146 0211
Sähköposti : etunimi.sukunimi@psko.fi

Terhi Räsänen
Opettaja, erityisopettaja, opinto-ohjaaja
Puhelin: 040 146 0214
Sähköposti : etunimi.sukunimi@psko.fi

