
Digitaaliset työvälineet ja digitaalisuus työelämätaitoina- koulutus alkaa 22.8.2022
Digitaaliset työvälineet – avain unelmista todeksi
Digitaaliset työvälineet ja digitaalisuus työelämätaitoina koulutus antaa sinulle työvälineet suunnitella ja toteuttaa visuaalisia sisältöjä, mm. valokuvia, verkkosivuja, esitteitä ja julisteita. Samalla opit digitaalista markkinointia, palvelumuotoilua ja informaatiomuotoilua.
Keskeisiä sisältöjä ovat mm.
- Valokuvaus ja kuvankäsittely
- Informaatiomuotoilu ja graafinen suunnittelu
- Palvelumuotoilu ja digitaalinen markkinointi
- Julkaisun ja verkkosivun suunnittelu
- Esitystekniikka ja webinaarin pitäminen
- Suunnittelijan työnkulku luonnoksista prototyyppiin ja lopulliseen toteutukseen
Olitpa sitten työelämässä, palaamassa työelämään, tai hakeutumassa visuaaliselle alalle ja tarvitset digitaalisia välineitä toteuttaaksesi visioitasi markkinointiin, omaksi iloksesi tai julkaisujen tueksi, koulutuksessa saat haltuusi useimmat keskeiset visuaaliset työskentelyn välineet.
Digitaaliset työvälineet on koulutus luovan alan ammattilaisille, alalle aikoville, tai työssään markkinoinnin toteutusvälineitä tarvitseville. Kaiken lisäksi se on ilmainen. Hae alla olevasta linkistä
Koulutus muodostuu viidestä jaksosta, joista voit valita yhden tai useampia. Koulutus on OKM:n rahoittamaa maksutonta koulutusta. Koulutus on lähiopetusta.
Onko tämä koulutus juuri Sinua varten?
- Koulutus on suunniteltu erityisesti työelämästä jonkin aikaa poissaolleille ja sinne paluuta suunnitteleville sekä työelämään palaaville, jotka kaipaavat lisävalmiuksia digitaitoihinsa.
- Koulutus on suunnattu myös henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita visuaalisesta suunnittelusta ja digitaalisen median ammateista.
- Koulutukseen ei vaadita alan pohjakoulutusta.
- Opiskelijat valitaan haastattelujen pohjalta, hakemusjärjestyksessä.
Digitaaliset työvälineet ja digitaalisuus työelämätaitoina -esite



Milloin alkaa?
22.8.2022
Kauanko kestää?
Kokonaisuus muodostuu viidestä jaksosta, joista voi valita yhden tai useampia.
Ensimmäinen jakso: 22.8. – 2.10. 2022
Toinen jakso: 3.10. – 4.12. 2022
Kolmas jakso: 5.12.2022 – 12.2. 2023
Neljäs jakso: 13.2. – 23.4. 2023
Viides jakso: 24.4. – 19.5.2023
Miten haen?
Haku alkaa 1.3.2022 opiston verkkosivujen www.psko.fi kautta.
Koulutus on maksutonta lähiopetusta ja sen eri jaksot ovat suunnattu työelämään palaaville tai sitä harkitseville sekä työssään tai opinnoissaan opiskeltavia asioita tarvitseville. Varsinaisia pääsyvaatimuksia ei ole. Opiskelijat valitaan haastattelujen pohjalta, hakemusjärjestyksessä.
Koulutus oikeuttaa opintotukeen, jos hakijan henkilökohtaisten opintotuen edellytykset täyttyvät. Hakijan on varmistettava asia Kelalta.
Koulutus on maksutonta.
Lisätietoja:
vastuuopettaja
Olli Punto
olli.punto(at)psko.fi
040 1460 216
Muut ehdot
Koulutuksen aloituspaikkojen minimi on 5 opiskelijaa. Opisto voi peruuttaa koulutuksen käynnistämisen 2 viikkoa ennen aloituspäivää, jos opiskelijamäärä jää alle minimin. Opiskelijamäärätilanteesta tiedotetaan tällä sivulla. Jos opiskelija ei ota opiskelupaikkaa vastaan, tulee hänen ilmoittaa mahdollisimman pian asiasta opisto@psko.fi
Kenelle sopii?
Koulutus on suunniteltu erityisesti työelämästä jonkin aikaa poissaolleille ja sinne paluuta suunnitteleville, sekä työelämään palaaville, jotka kaipaavat lisävalmiuksia digitaitoihinsa. Koulutus on suunnattu myös henkilöille, jotka ovat kiinnostuneita visuaalisesta suunnittelusta ja digitaalisen median ammateista. Koulutukseen ei vaadita alan pohjakoulutusta.
Opinnot sopivat erityisesti
- Työelämään palaaville
- Työssään digitaalisia valmiuksia kaipaaville
- Visuaalisen alan opintoihin tähtääville
- Visuaalisen alan työtehtäviin tähtääville
- Digitaalista suunnittelusta kiinnostuneille
- Visuaalisen alan yrittäjille tai yrittäjyyttä suunnitteleville
- Visuaalisella alalla työskenteleville lisäkoulutuksena
- Matkailun parissa työskenteleville, jotka tekevät markkinointimateriaalia
- Kulttuurialan toimijoille, jotka kaipaavat digitaalisia lisävalmiuksia työssään
Mitä sisältää?
Saat perustiedot ja -taidot toimisto-ohjelmien käyttöön, visuaalisten sisältöjen suunnitteluun ja valmistamiseen, valokuvaukseen ja kuvankäsittelyyn, graafiseen suunnitteluun, verkkosivujen toteutukseen sekä vektorigrafiikan ja infografiikan toteuttamiseen.
Opit valokuvauksen käytännöt ja kuvankäsittelyn työnkulun Photoshopista taitto-ohjelmiin ja verkkosivuille. Opintojen myötä opit vektorigrafiikan käyttömahdollisuuksia sekä luomaan kuvallisesti mielenkiintoisia teoksia. Saat myös palautetta töistäsi ja edistymisestäsi sekä kannustavan yhteisön.
Opinnoissa verkostoidut erilaisten toimijoiden kanssa ja tutustut alan ammattilaisten työskentelyyn opintovierailuiden ja vierailevien luennoitsijoiden kautta. Saat hyvät valmiudet hyödyntää digitaalisia ohjelmistoja niin ammatissa, harrastuksissa kuin alan jatko-opinnoissakin.
Opetuksen pääpaino on henkilökohtaisessa ohjauksessa. Opinnot sisältävät myös itsenäistä työskentelyä, jolloin saat riittävästi aikaa työstää rauhassa oppimistehtäviä ja henkilökohtaisia projekteja.
Rungon opinnoille antaa visuaalisen suunnittelun ohjelmistojen käytön opiskelu sekä sisällön tuottaminen henkilökohtaisiin tarpeisiisi. Yhtenä pohjana on myös visuaalisen ajattelun periaatteiden ymmärtäminen ja henkilökohtaisen ymmärryksen laajentaminen kuvallisessa ongelmanratkaisussa.
Ohjelmistoina käytämme mm. Office 365 ohjelmistoja, sekä Adobe CC-ohjelmistoja, mm. Photshop, Illustrator ja InDesign.
Opinnot jakautuvat viiteen opetusjaksoon. Jokainen opintojakso muodostaa oman kokonaisuutensa, mutta ne limittyvät toisiinsa suuremmaksi kokonaisuudeksi, jossa edetään perusteista yhä syvempään osaamiseen ja osaamisen hyödyntämiseen eri tilanteissa.
Opintojaksot ja opetuksen painopisteet
1. Oppiminen digitaalisissa ympäristöissä 4,5 op + 4,5 op (valinnainen)
2. Digitaalinen julkaisu ja sisällöntuotanto 9 op + 3 op (valinnainen)
3. Verkkosivun suunnittelu ja verkkoportfolio 6 op + 6 op (valinnainen)
4. Infografiikka ja esitystekniikka 8 op + 6 op (valinnainen)
5. Verkkokoulutus ja webinaarin järjestäminen 3 op + 3 op (valinnainen)
1. Oppiminen digitaalisissa ympäristöissä (22.8. – 2.10. 2022)
Opiskelija osaa käyttää opinnoissa tarvittavia oppimisalustoja tarkoituksenmukaisesti sekä tietokoneella että mobiilialustalla. Opiskelija hallitsee tietokoneen käytön perustaidot ja työelämässä tarvittavien ohjelmistojen peruskäytön. Opiskelija tuntee Office 365-ohjelmiston peruskäytön ja osaa työstää, tallentaa, hakea ja jakaa materiaaleja opiston verkko-oppimisympäristössä.
Opiskelija hallitsee turvallisen verkkohaun taidot. Opiskelija osaa arvioida tiedon luotettavuutta käyttämällä erilaisia hakumenetelmiä, verkkolähteitä sekä verkkomateriaaleja. Lisäksi opiskelija tuntee pääpiirteissään tarvittavat tekijänoikeuteen liittyvät tekijät ja kunnioittaa niitä. Opiskelija osaa hakea tarvittavia materiaaleja verkosta ja hyödyntää niitä omissa projekteissaan.
Lisäksi opiskelija tunnistaa joitakin verkostoitumiskanavia, jotka ovat hänen työllistymisensä kannalta oleellisia.
Valinnaisissa opinnoissa opiskelija syventää digitaalisia taitojaan. Verkostoitumista laajennetaan sosiaalisen median suuntaan. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus tutustua visuaalisen suunnittelun työnkulkuun ja visuaalisten sisältöjen tuottamiseen.
Käytettävät ohjelmistot: Office 365
2. Digitaalinen julkaisu ja sisällöntuotanto (3.10. – 4.12. 2022)
Opiskelija hallitsee digitaalisen julkaisemisen perusteet ja osaa tehdä digitaalisia julkaisuja mm. esitteitä, flyereita ja julisteita. Opiskelija osaa suunnitella ja käsikirjoittaa sisältöjä sekä tuottaa muun niitä varten tarvittavan materiaalin.
Opiskelija hallitsee kuvaamisen niin puhelimella kuin digitaalisella järjestelmäkamerallakin. Opiskelija saa perustiedot ja -taidot kuvankäsittelyyn puhelimen ja tietokoneen ohjelmistoilla. Opiskelija ymmärtää Photoshopin peruskäytön ja osaa työstää kuvat tarkoituksenmukaisesti eri digitaalisille alustoille.
Opiskelija ymmärtää visuaalisen suunnittelun merkityksen eri yhteyksissä kuten esimerkiksi yritysilmeessä, julkaisussa, tai henkilöbrändissä. Opiskelija hallitsee graafisen suunnittelun työnkulun, hallitsee sen eri työvaiheiden ohjelmistot ja osaa toteuttaa painokelpoisen tuotteen. Lisäksi opiskelija tutustuu digitaaliseen markkinointiin ja osaa luoda sisältöjä markkinoinnin tarpeisiin eri alustoille.
Valinnaisissa opinnoissa voi opiskelija syventää digitaalisia taitojaan ja laajentaa verkostoitumisosaamistaan. Lisäksi opiskelija voi tutustua visuaalisen suunnittelun työnkulkuun ja visuaalisten sisältöjen tuottamiseen.
Käytettävät ohjelmistot: Office 365, Adobe CC
3. Verkkosivun suunnittelu ja verkkoportfolio (5.12. 2022 – 12.2. 2023)
Opiskelija hallitsee verkkosivun suunnittelun perusteet ja osaa rakentaa graafisella editorilla itselleen verkkosivut sekä tuottaa niille tarkoituksenmukaista materiaalia. Lisäksi opiskelija osaa toteuttaa yksinkertaisen käyttöliittymätestauksen ja arvioida sitä kautta sivustonsa käytettävyyttä.
Opiskelija osaa käyttää sosiaalisen median profiiliaan verkostoitumisen välineenä ja ymmärtää eri somekanavien merkityksen verkostoitumisessa.
Valinnaisissa opinnoissa opiskelija oppii tuottamaan sisältöä blogiin ja käyttämään sitä verkostoitumisen ja oman ammattitaitonsa esittelyn välineenä. Opiskelija voi syventää osaamistaan visuaalisessa suunnittelussa tai kuvankäsittelyssä. Lisäksi valittavissa on pääsykokeisiin valmentava jakso.
Käytettävät ohjelmistot: Office 365, Adobe CC, WIX
4. Infografiikka ja esityksen rakentaminen (13.2. – 23.4. 2023)
Opiskelija syventää käsitystään informaatiomuotoilusta ja visuaalisesta suunnittelusta sekä perehtyy infografiikan toteuttamisessa käytettäviin ohjelmistoihin.
Opiskelija oppii tekemään vektorigrafiikkaa ja rakentamaan erilaisia graafisia elementtejä ja kuvituksia.
Lisäksi opiskelija oppii käyttämään erilaisia esitysohjelmia ja rakentamaan niiden avulla visuaalisia esityksiä.
Valinnaisissa opinnoissa opiskelija voi syventää erilaisten esitysohjelmien käyttöä ja tunnistaa niiden erityispiirteitä käytön suhteen. Lisäksi opiskelija oppii käyttämään esitysohjelmia oman ammattitaitonsa esiintuomiseen ja verkostoitumisen välineenä. Lisäksi opiskelijalla on mahdollisuus toteuttaa erilaisia visuaalisia sisältöjä tarkoituksenmukaisilla välineillä.
Käytettävät ohjelmistot: Office 365, Adobe CC
5. Verkkokoulutus ja webinaarin järjestäminen (24.4. – 19.5.2023)
Koulutuksessa opiskelija oppii rakentamaan verkkokurssin ja pitämään verkkoluennon valitsemastaan aiheesta. Opiskelija osaa rakentaa käsikirjoituksen verkkokurssilleen, työstää tarvittavat materiaalit, rakentaa verkkokurssin tehtävistöä sekä jäsentää verkkokurssin ajankäyttöä tarkoituksenmukaisella tavalla.
Valinnaisissa opinnoissa opiskelija oppii syventämään omaa asiantuntijaprofiiliaan, oppii esittelemään sitä tarkoituksenmukaisella tavalla sekä verkostoitumaan muiden alan toimijoiden kanssa. Lisäksi opiskelija voi syventää sisällöntuotannon osaamistaan verkkokurssin järjestämisen näkökulmasta.
Käytettävät ohjelmistot: Office 365, Adobe CC
Tutustu henkilökuntaan
Hakeminen
Kysymyksiä?
Tutustu opettajiin

Olli Punto
Linjavastaava, digisuunnittelu
Puhelin: 040 146 0216
Sähköposti : etunimi.sukunimi@psko.fi